bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Viziteaza situl proiectului | Vezi graficul activitatilor organizate de Grupul Scolar "Danubius"


Punte intre doruri (text publicat in revista DORdeDOR, nr. 31 ianuarie 2008, vezi pagina 16)

Plasez acest text sub ratiunea geniului nostru national: "Civilizaţia adevărată a unui popor consistă nu în adoptarea cu deridicata de legi, instituţii, etichete, haine străine. Ea consistă în dezvoltarea naturală, organică a propriilor puteri, a propriilor facultăţi ale sale". Aceasta reflectie, atat de organic legata de teza formelor fara fond, reprezinta si sloganul proiectului educativ “Cultura si civilizatie rurala si urbana romaneasca”, proiect care aduna impreuna, doar la 1 luna de la debut, mai mult de 22 de unitati scolare de niveluri diferite, din peste 14 judete. O echipa inimoasa, care are in frunte pe profesorul merituos Maria Angheluta, administreaza mai multe sute de copii cu scopurile precis definite de a incuraja şi stimula interesul acestora pentru descoperirea şi înţelegerea unor evenimente culturale locale şi naţionale, de a facilita schimbul generos de idei între generaţii, prin implicarea activă, în demersul  de specialitate, a unor formatori de opinie (muzeografi, scriitori, ziarişti, reprezentanţi ai comunităţilor locale etc.), de a realiza o buna comunicare între participanţi, oferirea unei viziuni asupra identităţii naţionale, cunoaşterea problemelor concrete ale societăţii româneşti, învăţarea pluridisciplinară.

In centrul acestui demers se regasesc copiii. Ei sunt si cei pentru care se construieste ceea ce am numit puntea intre doruri. Ei apartin atat orizontului rural cat si celui urban, lumii traditionale satesti plina de simboluri si taine, deopotriva universului citadin care fascineaza prin culoare sau zgomot. Cei mai putin constienti de faptul ca apartin unei lumi, unei arhitecturi sociale, unui specific local care ii marcheaza si ii determina existential, copiii resimt insa cel mai puternic curiozitatea ca expresie incipienta a dorului de cunoastere, nevoia de a afla, dorinta de a experimenta altfelul, diferitul, distinctul. Astfel, proiectul raspunde unor necesitati specifice varstei si ofera oportunitatea satisfacerii unor trebuinte de ordin intelectual, prin interactiune si participare activa elevii ajungand sa cunoasca atat particularitatile civilizatiei si culturii spatiului in care exista, dar si ale celuilalt, cu avantajul net ca in urma acestei experiente isi maresc numarul de cunostinte, dar mai ales de prieteni.

O prima activitate desfasurata in cadrul proiectului a adunat la Scoala nr. 186 “Elena Vacarescu” din Bucuresti, chiar de 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei, mai mult de 80 de elevi si 15 cadre didactice din 6 unitati scolare din judetele Calarasi (Scolile Vlad Tepes si Radu Voda, Grupurile Scolare Danubius din Calarasi si “Alexandru Odobescu” din Lehliu) si Prahova (Scolile din Valeni si “Sf. Vineri” din Ploiesti). Programul activitatilor a cuprins participarea la un spectacol artistic organizat de catre scoala gazda, vizitarea unor obiective turistice care reflecta deopotriva viata aristocratiei urbane dar si modul de trai in lumea satului; au fost vizitate muzeele Cotroceni si al Taranului Roman, iar in final, copiii s-au bucurat de aprinderea celui mai mare brad din Europa, in inima capitalei. La sfarsitul zilei, elevii erau nu doar mai bogati, dar si mai capabili sa-si inteleaga propria existenta in spatiul national si local, sa intuiasca specificul propriului habitat, sa identifice elemente arhetipale care marcheaza deopotriva viata oraseanului dar si a taranului roman.

Acest articol poate reprezenta o invitatie pentru toti profesorii interesati sa se alature acestui proiect, cu atat mai mult cu cat, intreaga echipa care-l insufleteste este motivata sa infirme o teorie foarte bine cunoscuta in spatiul romanesc, o teorie pe care am amintit-o in deschiderea acestui text. Mai multe detalii despre proiect, dar si imagini si filme, pot fi accesate si la adresa de Internet www.ccrur.byethost13.com .

Coordonator: prof. Dumitrel Toma